Κυτταρίνη: απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.
Άμυλο: προσδίδει ενέργεια στον οργανισμό.
Πρωτεΐνη: βοηθά στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκού συστήματος.
Βιταμίνη Ε: ωφέλιμη για την αντιοξειδωτική δράση της.
Βιταμίνες Β1 και Β2: υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος, του δέρματος και των ματιών. Βοηθούν επίσης στην απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές.
Μαγνήσιο: έχει με αντικαταθλιπτική δράση.
Φυτικές ίνες: προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αποβάλλουν τη χοληστερίνη και μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL). Συντελούν στον κορεσμό του στόμαχου, την καλή πέψη και την καλή εντερική λειτουργία.
Αποτελεί βασικό είδος διατροφής. Γίνεται χρήση διαφορετικών τύπων για παραγωγή λευκών αλεύρων και ολικής άλεσης.
Η βασική διαφορά από το μαλακό, εκτός της σκληρότητα και τον υαλώδη κόκκο, είναι το ποσοστό πρωτεΐνης και γλουτένης.
Ανήκει στην οικογένεια των σιτηρών. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δημητριακά σε ασθένειες, κλίμα και όξινα εδάφη.
Ανήκει στην οικογένεια των σιτηρών. Είναι πλούσιο σε Β-γλυκάνες (φυτικές ίνες) που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Χρειάζεται περισσότερο νερό αλλά λιγότερη ζέστη από ότι το σιτάρι και το κριθάρι. Συγκαταλέγεται στα δημητριακά «διαίτης».
Το αλεύρι Dinkel, παράγεται από ένα αρχέγονο είδος σιταριού εξαιρετικής ποιότητας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κοινό σιτάρι.
Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στην ήπια γεύση του, στην υψηλή διατροφική του αξία και στη σκληρή εξωτερική φλούδα που προστατεύει τον πυρήνα του, διατηρώντας τις θρεπτικές του ουσίες.
Το Dinkel δεν είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από την νόσο κοιλιοκάκη. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με αλλεργία σίτου ή ήπια δυσανεξία σίτου αποδέχονται στον οργανισμό τους το Dinkel χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα.
Το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12.000 χρόνια π.Χ.
Ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που «εξημέρωσε» ο άνθρωπος, βασικό καλλιεργήσιμο είδος στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της Παλαιάς Διαθήκης και μια από τις κύριες καλλιέργειες δημητριακών στην Αίγυπτο και τη Ρώμη.
Το Δίκοκκο Σιτάρι (Ζέα ή Ζειά) ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Οι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα. Έτρωγαν ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι. Και μόνο σε μεγάλη ανάγκη έτρωγαν κριθάρι ανάμεικτο με σιτάρι.
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά. Το Δίκοκκο Σιτάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μέταλλα.
Περιέχει το βασικό αμινοξύ, τη λυσίνη (Lycin), που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Περιέχει μεγάλες ποσότητες ανόργανων στοιχείων και κυρίως μαγνησίου (10-20 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το κοινό σιτάρι).
Λόγω του ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του είναι 40, το σιτηρό αυτό ρυθμίζει τη γλυκαιμία του αίματος και γι’ αυτόν τον λόγο συνιστάται στη διατροφή των διαβητικών.
Δεν έχει αλλεργιογόνες ιδιότητες που έχουν άλλα είδη σίτου, επειδή δεν περιέχει τα γονίδια που προκαλούν αλλεργίες. Αν και περιέχει γλουτένη, αυτή είναι σε μικρή ποσότητα και είναι ελάχιστα αλλεργιογόνος και πολύ εύπεπτη.
Είναι ακατάλληλο για όσους πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη.
Η γλουτένη είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικής πρωτεΐνης πολλών δημητριακών καρπών όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη και βρίσκεται σε πολλές καθημερινές τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα κέικ και πολλά άλλα.
Η γλουτένη δίνει την ελαστικότητα στο ζυμάρι και ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Χωρίς τη γλουτένη δεν θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δεν θα “φούσκωνε”.
Κάποια άτομα παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη η οποία οφείλεται στη δυσαπορρόφησή της από τον οργανισμό.
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να παρουσιάζεται με ήπια μορφή, με συμπτώματα όπως λήθαργος, φούσκωμα, ευερεθιστότητα και μικροενοχλήσεις στο έντερο ή σε σοβαρή μορφή που λέγεται κοιλιοκάκη.
Όταν ένα άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη καταναλώσει γλουτένη, ακόμα και ίχνη της, αντιδρά πολύ έντονα με εμετούς, διάρροια, ισχυρούς κολικούς και έντονους πόνους.
Τα αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη έχουν ως βάση το αλεύρι χωρίς γλουτένη, το οποίο παρασκευάζεται από πρώτες ύλες, όπως ρύζι, πατάτα και ταπιόκα, οι οποίες από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη.
Τα αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη είναι απολύτως ασφαλή για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Το χαρούπι είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία τρόφιμο και είναι αυτό που συντήρησε τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή κατά την περιπλάνηση του στην έρημο, καθώς και μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού κατά την περίοδο της κατοχής.
Το χαρουπάλευρο είναι ιδανικό υποκατάστατο του κακάο και της σοκολάτας και πολύ φθηνότερο από αυτά. Επίσης, επειδή περιέχει σχεδόν 50% σάκχαρα, μπορεί να αντικαταστήσει και σημαντικό μέρος της ζάχαρης στις διάφορες συνταγές.
Σε σχέση με την σοκολάτα έχει 60% λιγότερες θερμίδες, ενώ σε σχέση με το κακάο έχει τις ίδιες θερμίδες αλλά το 1/10 από αυτό σε λιπαρά.
Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο καθώς και σε βιταμίνες Β2 & Β6.